понеделник, 20 септември 2010 г.

Практични идеи за пералното помещение

Дори да не можете да отделите цяла стая за пералното помещение, можете да оборудвате за целта един ъгъл от кухнята или ниша в коридора. В зависимост от това с колко място разполагате, обзаведете кътчето практично и компактно, за да улесните работата си. Ето и няколко бързи идеи, които можете да използвате при оборудването - ако не всички, поне някои от тях.


Перално помещение в мазето




Тук цялото мазе е превърнато във функционално перално помещение – липсата на прозорци е компенсирана с допълнително осветление, а върху стените са монтирани рафтове, скрити зад дълги завеси. Едноцветният бетонен под е освежен със специално епоксидно покритие в няколко неутрални нюанса – то е не само красиво, но също така е водоустойчиво и издръжливо на петна.
Пералнята и сушилнята са вместени под дългата и тясна работна маса, за да могат дрехите да се сгънат веднага след изваждането им. Най-необходимите неща са подредени върху плота, а останалите вещи са разпределени по рафтовете на стената. Когато не се използват, двата електроуреда са скрити зад практичните завески на корниз, монтиран в горната част на работната маса.


Организационен център





Обикновеният шкаф, боядисан в ярък цвят, е превърнат в компактен организационен център за прането. Върху рафтовете му са подредени препаратите за изпиране, кошници с аксесоари и дори лост със закачалки за ризите.
Встрани от шкафа е монтирана малка сгъваема дъска за гладене, която може да се прибере към него след употреба. Дъската се разгъва върху металната основа, захваната за стената на шкафа, и се завърта на 90 градуса, за да се използва за гладене.
Под един от рафтовете на шкафа е монтиран семпъл плот за сгъване на дрехите. Плотът е поставен върху метални релси, така че може да се изважда и прибира след употреба. Той, както и целият шкаф, е боядисан с висококачествена боя, върху която е нанесено издръжливо измиващо се покритие.


Стена за ризите




Увеличете функционалността на пералното помещение, като използвате стените на стаята и на шкафовете, за да монтирате върху тях закачалки. На закачалките можете да окачвате деликатните дрехи да съхнат, за да не се измачкват – ризи, копринени материи, поли и прочее. Когато са сухи, дрехите могат да се подредят директно в гардероба, както са на закачалките.


Шкаф за прането




Превърнете стария гардероб в станция за прането, като преподредите рафтовете в него, махнете част от тях или поставите допълнителни. Използвайте тези рафтове, за да съхранявате перилните препарати, ютията, сгънатите дрехи и прочее. Използвайте и пространството върху вратичките на шкафа, като окачите част от вещите там, включително и дъска за съобщения, на която да записвате важна информация. В долната част на гардероба можете да поставите два коша за пране – един за цветните и един за белите дрехи.


Перален център




Ако разполагате с малко повече място и доста повече вещи, използвайте голям шкаф, който да превърнете в истински център за пране. В долната част на шкафа могат да се вместят пералнята и сушилнята, а върху рафтовете на шкафчетата встрани могат да се съхраняват всички препарати и аксесоари, необходими за изпиране и гладене на дрехите. Върху рафтовете може да се монтира и система от метални релси, върху която да се поставят плетени кошници – така достъпът до тях ще е по-бърз и лесен. От другата страна пък може да се монтира лостът за окачване на дрехите, който да се издърпва навън с едно движение и да се прибира навътре, когато не е нужен. Същото важи и за дъската за гладене, която може да бъде прибрана вътре в шкафа или пък може да се монтира на един от страничните му панели.


Малък и практичен кът






За този кът е достатъчен един свободен ъгъл от стаята – тук може да се събере компактен шкаф, до който да стои пералнята, а над тях да се монтира плот за сгъване на дрехите. Самият шкаф също може да се реорганизира – върху рафтовете му могат да се поставят препаратите и аксесоарите за пране и гладене, както и кошници с част от вещите.
Дъската за гладене пък може да се монтира върху подвижен рафт, който да се издърпва напред върху метални релси и да се прибира навътре, когато не се използва. Над шкафа пък може да се постави система от рафтове с метален лост за окачване на дрехи.


Компактна сушилня




Ако не разполагате с достатъчно място, използвайте практична сушилня, която се монтира директно върху стената и се разтяга навън, за да осигури предостатъчно място за мокрите дрехи. Когато не се използва, сушилнята се прибира навътре и се превръща в компактно съоръжение с дебелина само няколко сантиметра.
Ето и друг вариант за компактна сушилня, монтирана на стената – решетка, която се прибира към основата или се отваря навън, за да осигури няколко лоста за сушене на дрехите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар