петък, 24 септември 2010 г.

11 лесни идеи за освежаване на интериора в банята

Ако безинтересният и еднообразен интериор в банята Ви е омръзнал, можете да освежите дизайна на помещението и без да се налага да хвърлите големи суми за целта. В зависимост от това с колко време и средства разполагате, вижте няколко лесни идеи за освежаване на интериора.


1. Поставете цветна облицовка
Дори поставени само върху стените покрай ваната/ мивката/ душа, тези красиви и нестандартни плочки играят ролята на интересен акцент, който привлича вниманието към себе си. Не е задължително плочките да са скъпи – достатъчно е да са качествени и интересни като дизайн. Те създават усещането за лукс и нестандартна красота в цялата баня.


2. Използвайте максимално потенциала на осветлението
Правилно поставеното осветление – като локация и като интензивност, може да направи чудеса с интериора. Това важи в още по-голяма степен за бани, в които няма източник на естествена светлина. Ако пък банята Ви има прозорец, погрижете се завесите/ щорите да са достатъчно ажурни, за да не блокират светлината отвън.


3. Поставете ламперия
Освежете стените в банята с ламперия, като я поставите на 2/3 от височината на стената. Ако се притеснявате от влагата, вместо дървена, поставете винилова или пластмасова ламперия. Чрез нея можете да добавите в помещението цвят и релеф, които да привлекат вниманието към детайлите.


4. Добавете цвят чрез завеса за баня
Ако искате голям ефект с малко средства, сменете старата завеса за баня с нов. Свежите цветове и шарки ще променят целия облик на банята, без да влагате излишни пари или време.


5. Чар чрез тапети
На пазара се предлага разнообразие от миещи се тапети, подходящи и за банята, където проблем е влагата. Добре подбраният тапет е в състояние да промени визията на цялата баня, особено ако го съчетаете с цветна ламперия. Ако пък разполагате с отделна баня и тоалетна, можете да освежите поне едното помещение, в което влагата е далеч по-малко.


6. Райета за красота
Тези красиви райета може да изглеждат като тапет, но всъщност са направени с боя. Красивата шарка върху стените е допълнена от същия мотив в същите цветове, добавена чрез завесите. Всъщност нюансите и шарката на тези завеси е основата, върху която са създадени райетата на стените.


7. Силата на детайлите
Малките детайли могат да се превърнат в мощен фактор за интериора, стига да са подбрани правилно. Това се отнася особено за баните с по-малка площ, в които няма достатъчно място за по-мащабни декорации. Една красива картина в рамка, ваза с цветя или стилна лампа са достатъчни, за да се създаде приятна и гостоприемна атмосфера.


8. Монтирайте капаци на прозорците
Вместо завеси и щори, поставете на прозорците дървени/ винилови капаци в искрящо бял нюанс. С тях ще можете да контролирате количеството на светлината в банята, а едновременно с това ще получите приятен акцент в котидж стил.


9. Освежете осветителните тела
Ако нямате достатъчно средства, за да смените осветителните тела в банята с нови, освежете старите с малко боя и декоративни детайли (мъниста, ширити, изкуствени камъчета и прочее).


10. Отразителни повърхности
Освен стандартното огледало, можете да добавите огледални повърхности и върху вратичките на шкафчетата – така светлината ще се разпръсква из цялата баня и ще създава усещането за повече простор. Същото се отнася и за всички лъскави и отразителни детайли в интериора, дори те да не са огледални.


11. Сменете декорацията върху прозорците
Дори да нямате възможност за по-сериозни ремонти в банята, можете да смените старите завеси с нови или да поставите щори. Те Ви дават разнообразни възможности да играете с цветове, шарки и текстури, за да постигнете желания резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар